Zóveel hou ik van Turkije…

Het is bijna onvoorstelbaar dat iemand zoveel van een land kan houden. En waardoor het komt? Ik heb daadwerkelijk geen idee. Het vuurtje is ooit aangewakkerd tijdens mijn eerste bezoek aan Turkije – in 2016. Ik reisde met mijn ouders en zusje naar een all-inclusive resort in Finike. Onze eerste vliegvakantie als gezin. Ik was destijds 18 en had pas één keer eerder gevlogen. Vanaf het moment dat we waren geland voelde ik me intens gelukkig. Hoewel het al nacht was, heb ik mijn ogen uitgekeken vanuit de transferbus. De twee uur durende rit van Antalya naar Finike vond ik prachtig. Hier leefde alles ’s nachts nog! Er waren nog winkeltjes open en er liepen nog mensen op straat. En die temperatuur… die was natuurlijk sowieso al een stuk fijner dan in Nederland! En ik weet nog dat ik de Turkse taal direct al interessant vond. Hoe de buschauffeur praatte, hoe de klanken door de radio kwamen. Ik was op slag verliefd. Niet op iemand. Maar op het land zelf.

Zó dichtbij… maar toch zo ver weg

Tijdens een ‘werkreisje’ naar Kos bevond ik me ooit in een hotel aan de Egeïsche Zee. Het balkon van mijn hotelkamer keek uit over zee, recht op Bodrum. Ondanks dat het een prima week was in Griekenland, vond ik het een pure kwelling om naar Turkije te kunnen kijken, maar er niet heen te kunnen. Ik kon wel janken. Zó dichtbij… maar toch zó ver weg.

De taal, de mensen, het land

Als ik in reïncarnatie zou geloven, zou ik zweren dat ik in mijn vorige leven een Turk(se) was. Ik hou van de landschappen hier. Het is zo ontzettend divers. Van Cappadocië tot de Turkse Rivièra en van Adana tot Istanbul. “I haven’t been everywhere, but it’s on my list.” Tot nu toe ben ik vooral in de toeristische gebieden geweest. Hier blijf ik graag komen, maar de komende jaren wil ik ook gebruiken om het binnenland te ontdekken. En de minder toeristische plaatsen. Op dit moment ben ik ook Turks aan het leren. Naast mijn werk, via een thuiscursus van NTI. Niet alleen vind ik de Turkse taal interessant, ik blijf ook gewoon graag nieuwe dingen leren.

“Ja, maar… als je er woont is alles anders.”
Vaak krijg ik van familie, vrienden, collega’s en kennissen te horen dat alles anders is wanneer je in Turkije woont. Dat snap ik. Daarom zeg ik ook dat het mijn favoriete vakantieland is. Ik kom er echt om te ontdekken. Hoewel ik zeker niet uitsluit dat ik hier ooit nog ga wonen. Met een vakantiehuisje misschien, als het me gegund is. Dat zou ik echt geweldig vinden.

Wat is jouw favoriete vakantieland?

Comments · 2

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.