Wandelen in een erosiekrater: Caldera de Taburiente

Wat het verschil met een vulkaankrater en een erosiekrater is? Een vulkaankrater ontstaat na een uitbarsting en erosie is het proces van slijtage van een vast oppervlak, waarbij materiaal wordt verplaatst of in zijn geheel verdwijnt. Althans, volgens Wikipedia.

Ik liep in deze krater, de Caldera de Taburiente, waarvan altijd gedacht werd dat er een vulkaan was uitgebarsten. Maar er is hier dus nooit een vulkaan uitgebarsten. Niet op dit deel van het eiland tenminste. Deze krater is ontstaan door jarenlange slijtage. Gesteente is hier ‘gewoon’ afgebrokkeld en naar beneden gegleden. De wandelpaden waren dan ook smal, met daarnaast verre dieptes. Minder leuk voor als je hoogtevrees hebt, maar wel prachtig om te zien! Te midden van deze bosrijke, groene omgeving liep ik een pad van ongeveer 10 kilometer. Met hier en daar uitzicht op de Cumbra Nueva!

Natuurwonder

De Caldera de Taburiente is een natuurwonder. Op maar weinig andere plekken in de wereld bevindt zich zo’n zelfde natuurverschijnsel op zulk formaat. Behalve in Israël, waar de grootste erosiekrater ter wereld te vinden is: de Makhtesh Ramon.
Hoewel de Caldera de Taburiente dus niet de grootste erosiekrater ter wereld is, is hij zeker indrukwekkend te noemen. Om hier te komen moet je overigens een nationaal park in, waar maar enkele auto’s per dag toegelaten worden. Kom je met eigen vervoer, bijvoorbeeld een huurauto, dan kun je bij het bezoekerscentrum een parkeerticket aanvragen. Om er zeker van te zijn dat je op de door jouw gewenste dag toegelaten wordt, kun je beter een ticket vooraf reserveren. Dit doe je online, door naar de website van alle Spaanse nationale parken te gaan. Hier kun je een keuze maken en je gegevens invullen.

Wandelen in de Caldera de Taburiente

Eenmaal in het park kun je zo lang blijven als je wilt, maar wees je ervan bewust dat het bezoekerscentrum werkt met time slots. Het is dus wel zo netjes niet de hele dag een parkeerplek bezet te houden. Houdt er overigens ook rekening mee dat er geen verlichting is op de wegen in het park. En op de autowegen ook niet trouwens. Om ongelukken en ongevallen te voorkomen, kun je het beste vóór zonsondergang weer richting je hotel/verblijf gaan.

Uitkijkpunt Cumbrecita
Een mooi uitkijkpunt over de krater is Mirador de la Cumbrecita. Hier kun je makkelijk parkeren met de auto. Ook voor mensen die slecht ter been zijn is dit nog een goed begaanbaar pad. Een flink stuk is geasfalteerd en naast de geasfalteerde weg vind je een bankje om op te zitten.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.