Turkije

Turkije is zo’n gigantisch en divers land, dat één korte omschrijving er nooit recht aan kan doen.
Het is mijn favoriete vakantieland en het ligt op circa 3,5 tot 4 uur vliegen van Nederland. Turkije staat bekend om haar vele all-inclusive resorts aan de Turkse Riviera en aan de Egeïsche zee, maar het is nog veel meer dan dat. Van oude ruïnes tot prachtige nationale parken en van Istanbul tot Diyarbakır… Turkije herbergt een veelvoud aan schatten, die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. De Turkse bevolking is enorm gastvrij. Al snel zullen ze je çay (Turkse thee) aanbieden – of je bij hun thuis uitnodigen. Dat laatste met name om je vol trots hun familie en huis te laten zien. Turken zijn een trots volk. Trots op hun gewoonten, cultuur, tradities en op hun land. Als je een woordje Turks leert, dan zul je al snel hun harten winnen.

De bevolking in Turkije is overwegend islamitisch. In elke stad en in elk dorp staat dan ook minimaal één moskee. Maar de afgelopen vijftig jaar is Turkije in rap tempo gemoderniseerd. Je ziet al lang niet meer alle vrouwen met een hoofddoek lopen. Voornamelijk de grote steden zijn verwesterd. Het straatbeeld wordt wel vooral nog gedomineerd door mannen, die elkaars gezelschap opzoeken in cafés en op straat. Wil je van de lokale keuken proeven als je in Turkije bent, dan juich ik dat zeker toe. De Turkse keuken is wereldberoemd en net zo veelzijdig als het land zelf. Winkelen doe je in de shopping malls of op de lokale bazaar. Bij die laatste is het onderhandelen over de prijs van kleding, accessoires, kruiden en specerijen tot ware sport verheven.

Highlights van Turkije zijn Istanbul, Cappadocië, Pammukale, Efeze, een hammambezoek en ronddwalen op een bazaar. Toeristische bestemmingen zoals Alaçatı en Karadeniz geven je daarnaast een welkome verrassing.