Prachtige natuur: Göynük Canyon in Turkije

Ben je fan van de extreme sport canyoning? Of hou je gewoon van prachtige natuur? Ik ben in ieder geval zo’n laatste type. En daarom trek ik er nog wel eens op uit. Zo vond ik Göynük Canyon, in de regio Antalya vlakbij Kemer. Een plek die afgeschermd is en tegenwoordig als natuurreservaat door het leven gaat. En terecht! Want deze schoonheid moet behouden blijven.

Hoe kom je er?

De Göynük Canyon werd voor het eerst geopend in 2009. Om er te komen dien je over een auto te beschikken – of gebruik te maken van een Dolmuş bus. De Dolmuş bus stopt er niet uit zichzelf, dus je moet eerst even uitzoeken welke er langs rijdt – en dan specifiek vragen of de chauffeur hier wilt stoppen. Makkelijker, maar iets duurder, is het nemen van een taxi.

Voor het park betaal je een kleine entreeprijs. Iets van enkele lira’s, wat omgerekend een paar eurocenten zijn. Een schijntje voor de pracht die je te zien gaat krijgen. Neem wel zelf iets te drinken en/of te eten mee! Je kunt hier (sporadisch) namelijk alleen verse sinaasappelsap voor een euro kopen. Verder zijn er géén verkooppunten van etenswaren en frisdranken.

Het adres:
Göynük Canyon
Göynük Mahallesi, Çomaklar Caddesi
07982 Kemer/Antalya, Türkiye

Telefoon: +90 535 380 53 14

Let op: géén tot weinig Engels
Wees je erop bedacht dat niet alles in het park even goed aangegeven staat. Daarnaast spreken de mensen die hier werkzaam zijn vaak géén tot weinig Engels.

Wandelen & zwemmen

Neem je zwembroek of bikini maar mee, want Göynük Canyon is een prachtige locatie om te zwemmen! Bovendien zwemmen hier – in één van de meertjes – ook de bekende Garra Rufa visjes, die (gratis) je huid komen behandelen. Deze visjes werden in Nederland lange tijd gepromoot als ‘Dr. Fish’ of ‘Skinfish’ en zuigen je dode huidcellen weg. Ze bijten dus niet. Dat zuigen zorgt voor een grappig gevoel, waarvan je al snel begint te giechelen. Let wel op als je wondjes op je huid hebt of diabetici bent; de visjes kunnen namelijk ook infecties overbrengen – en dat wil je natuurlijk liever niet.

Als je alleen een wandeling door het park wilt maken, zul je overigens ook je zwemkleding nodig hebben. Op een gegeven moment kom je namelijk bij een punt waar je door water moet. De hele kloof is zo’n 4,5 kilometer lang, maar je hoeft niet die hele afstand door het water. Op een gegeven moment kom je gewoon weer bij een wandelpad uit. Langs de wandelroute vind je ook verschillende picknicktafels om even uit te rusten.

Canyoning

Voor de liefhebbers van canyoning worden er speciale excursies georganiseerd. Weet je (nog) niet wat canyoning is? Kort samengevat is dit een tocht waarbij je de loop van een rivier door de bergen volgt. Om deze te kunnen volgen moet je soms klimmen, zwemmen, springen en abseilen.

Aanbieder van deze tocht is onder andere ‘Eco Fun Adventure Park’. Meer informatie is te vinden op hun website.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.