Moderne architectuur in Valencia: Ciudad de las artes y las ciencias

Het Ciudad de las artes y las ciencias is sinds enkele jaren hét meest bekende stukje van Valencia.
Naar het Nederlands vertaald betekent Ciudad de las artes y las ciencias: ‘Stad van de kunst en de wetenschap’. Het is de meest moderne architectuur in Valencia en is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. In totaal zijn het zes gebouwen: l’Hemisferic, l’Umbracle, l’Agora, Museo de la Ciencias Príncipe Felipe, Palau de les Arts Reina Sofia & Torres de València. Het startsein hiervoor was in 1989 en in 2009 was het complex klaar. Uiteindelijk heeft de bouw van het Ciudad vele miljoenen extra bovenop de oorspronkelijke begroting gekost. Iets wat architect Santiago Calatrava typeert in al zijn bouwwerken.

Historie Ciudad de las artes y las ciencias

Valencia is de derde grootste stad van Spanje, maar werd – in tegenstelling tot Barcelona en Madrid – te lang over het hoofd gezien. De pakkettoerist sloeg Valencia over, omdat het ‘met de rug naar zee’ lag. En de cultuurtoerist trok ook lange tijd niet in grote getale naar het oude centrum van de stad. Ondanks de vele charmante pleintjes en de prachtige kathedraal, had Valencia nog geen status van aanzien bereikt in de reiswereld.

Onder leiding van de omstreden burgemeester Clementina Rodenas Villena sloeg dit radicaal om. Clementina wilde iets om Valencia voorgoed op de kaart te zetten. Met die reden werd er een wedstrijd uitgeschreven voor nieuwe architectonische bouwwerken in het Turía park. Het gemeentebestuur was zodanig onder de indruk van het voorstel van architect Santiago Calatrava, dat hij de opdracht kreeg. In 1989 werd met de bouw gestart. Burgemeester María Rita Barberá Nolla was van 1991 tot 2015 burgemeester van de stad Valencia en heeft de 20 jaar durende bouw mee mogen maken. En de uitlopende kosten die daarmee gemoeid waren. Oorspronkelijk was het budget voor de Ciudad de las artes y las ciencias vastgesteld op 300 miljoen euro. De uiteindelijke totale kosten van het CAC worden geschat op 1.3 miljard euro, meer dan een verviervoudiging van het gebudgetteerde bedrag.

In een interview in de Volkskrant gaf architect Santiago Calatrava een verklaring voor het herhaaldelijk overschrijden van de budgettering: “Mijn doel is altijd iets bijzonders te maken dat steden verbetert en de levens verrijkt van mensen die er wonen en werken. Het is een voorrecht om te werken aan deze projecten, die altijd conform de hoogste normen zijn voltooid”. Vooral zijn laatste woorden hierin zijn opmerkelijk, omdat het hele complex niet alleen gigantisch hoge onderhoudskosten kent, het heeft ook meerdere constructiefouten.

Het gemeentebestuur van Valencia heeft echter wel iets gedaan wat veel andere steden niet durven, namelijk lef getoond. De Ciudad de las artes y las ciencias is niet ‘slechts’ een toeristentrekpleister, maar het is ook het toonbeeld van de architectonische revolutie van Valencia geworden. En de voordelen van het opkomende toerisme zijn immens.

‘The most instagrammable place’

Niet alleen is het gelukt om Valencia op de kaart te zetten, het trekt nu vrijwel alle soorten toeristen aan. Toeristen die op zoek zijn naar kunst en cultuur. Toeristen die een stedentrip boeken. Toeristen die er (onder andere) van het strand komen genieten en hordes toeristen die met grote cruiseschepen in de gerenoveerde marina aankomen.
En de instagramgeneratie… Want wat is er nu leuker dan prachtige foto’s maken in l’Umbracle?

En dus deden wij dat ook tijdens onze stedentrip. Naast alle andere prachtige bezienswaardigheden, tapas en het fijne strand van Valencia. Wist je dat de bogen van l’Umbracle eigenlijk bedoeld worden als ondersteuning voor de groei van klimplanten? Alleen was er bij dat idee geen rekening gehouden met de overkill aan zonlicht voor deze planten, waardoor de bogen nooit helemaal begroeid raken.

Exposities en andere leuke dingen

Rondom het l’Umbracle zijn er over verschillende periodes diverse exposities te zien. Het hele complex heet dan ook niet voor niets de stad van kunst en wetenschap. Wij hadden het geluk de kunstwerken van Arne Quinze te mogen zien, uit de collectie ‘My Secret Garden’. Een serie kleurrijke beeldwerken, die mooi afsteken tegen het wit en blauw van het Ciudad de las artes y las ciencias. Mocht je meer willen doen dan alleen kijken is er ook nog een interactief wetenschapsmuseum, welke vooral leuk is voor kleine kinderen.

Fun fact: wil je het water op, dan kun je een bootje huren, een kano huren, op een soort watersteps springen of in een doorzichtige plastic bal kruipen. Maar ga niet in het helderblauwe water zwemmen, want zodra je maar je kleine teen erin dipt komt er beveiliging op Segways op je afgesneld. Gelukkig kom je met een kwartiertje lopen in de haven en bij het strand. Waar je wél een verfrissende duik kunt nemen.

Ciudad de las artes y las ciencias was zonder twijfel het meest indrukwekkende van onze reis naar Valencia.
Ben jij er al eens geweest?

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.