Mijn ervaringen met een vakantie in Kusadasi

Kusadasi, in het Turks Kuşadası (spreek uit Koe-sjaa-das-uh), betekent letterlijk vogeleiland. In het Turks betekent ‘Kus’ vogel en is ‘ada()’ eiland. En (vrije) vogels vind je er genoeg! Zo vloog ik zelf ook naar dit heerlijke vakantieoord. Mijn ervaringen met een vakantie in Kusadasi zijn goed bevallen en ik vertel je graag waarom.

In deze Turkse badplaats aan de Egeïsche zee komt alles samen. Fijne hotels, meer dan genoeg cafés en restaurants en mooie bezienswaardigheden. Bovendien ligt Kusadasi vlakbij de archeologische opgravingen van Efeze. Een must-see als je in Turkije bent! Even verderop ligt Pammukale: een natuurwonder die prachtige foto’s oplevert. Blijf je liever wat dichter bij je accommodatie, dan is er in Kusadasi zelf ook zat te doen.

Over Kusadasi

In de winter telt Kusadasi ongeveer 50.000 inwoners. In de zomer schiet dit naar de 300.000. Niet alleen buitenlandse toeristen komen hier om vakantie te vieren, ook veel Turken zelf komen naar Kusadasi in hun vrije tijd. Velen hebben hier een vakantiewoning of komen een weekend over vanuit Izmir.

Kusadasi is grofweg verdeeld in twee delen: het centrumgebied en een buitengebied. Daar tussenin liggen twee schiereilanden. Op EEN van die eilanden staat een antiek fort, met de naam Guvercinada Kalesi. Binnen de vestingmuren is een botanische tuin te vinden en in het fort zelf ligt een groot walvisskelet. In het midden van het eiland staan enkele duivenhuisjes. Tegenwoordig wordt dit stukje van Kusadasi dan ook Pigeon Island genoemd. Vele jaren terug heette het echter nog Vogeleiland, waar de stad zijn naam aan ontleend.

De haven

Naast Pigeon Island ligt de haven. Hier meren wekelijks grote cruiseschepen aan; liggen verschillende plezierboten en hiervandaan vertrekken ook verschillende boottochten naar de dichtbij gelegen Griekse eilanden, zoals Samos en Ikaria. Lees hier meer over onze boottocht van Kusadasi naar het plaatsje Pythagoreio op Samos.

De haven van Kusadasi is een bruisende plek. Niet alleen omdat alle cruiseschepen die over de Middellandse zee varen er aanleggen, maar ook omdat de oude stad er aan grenst. Er loopt veel volk over de boulevard heen en weer. Rondom de haven en de oude stad zijn ook nog eens verschillende stranden te vinden, zoals Ladies Beach en Long Beach.

Bazaar en shopping

In de oude stad vind je de bazaar waar je een veelheid aan producten kunt vinden. Souvenirs, Gucci shirts, Armani tasjes, Hilfiger slippers en waterpijpen. Sommige verkopers zijn opdringerig en andere weer niet. Wil je weten hoe je het meeste plezier beleeft aan een bazaar in Turkije? Lees dan dit artikel met tips & trics. Onderhandelen is op de bazaar verheven tot ware sport. Heb je geen interesse? Kijk de verkopers dan zo min mogelijk aan en loop zo snel mogelijk door. Wil je liever geen namaakkleding of ‘last’ hebben van opdringerige verkopers? Dan kun je beter naar het Kusadasi Shopping Center gaan aan de rand van de stad. Klik hier voor wat je kunt verwachten bij dit Shopping Center.

Even verderop, in de hoofdstraat van Kusadasi (de Atatürk Boulevard), vind je ook wat meer moderne winkels. Aan dezelfde boulevard zit een Starbucks en een hele rits aan restaurants en cafés. Heb je contant geld nodig in plaats van je plastic betaalmiddel, dan kun je hier naar hartelust pinnen bij de verschillende pinautomaten. Tip: de Akbank berekent het laagste tarief als je in Turkije geld pint.

Markten

Op dinsdag, woensdag en zaterdag is er markt in Kusadasi. Op dinsdag is er een groente- en fruitmarkt achter de grote Tansas supermarkt. Op woensdag is er een kleding- en textielmarkt in de buurt van het minibusstation in het centrum. En op zaterdag is er nog een keer een groente- en fruitmarkt op dezelfde plek als op woensdag. Je komt hier makkelijk door een taxichauffeur te vragen of hij je ernaar toe rijdt (wat je hooguit 5 euro voor een enkele rit kost).

Op de kleding- en textielmarkt van woensdag kun je ontzettend goedkoop kleding kopen. De kwaliteit is niet top, maar als je op zoek bent naar een shirtje die je 1 a 2 jaar kunt dragen met een (nep)merkje erop, ben je voor drie tot vijf euro snel klaar. Je moet alleen wel uitkijken dat je niet genept wordt. De verkopers hier hebben er een handje van je de verkeerde maat schoenen of kleding mee te geven. Dus check(!) het altijd even voordat je betaalt. En check het nog een keer als je een tasje overhandigd krijgt.

Lekker & goedkoop eten

Je kunt in Kusadasi voor een appel en een ei eten. Wij (mijn moeder en ik) aten buiten het hotel een wrap met döner kebab en namen er 2 cola zero bij voor in totaal vijf euro. Een tosti bij een ontbijttentje kostte 6 Turkse lira, wat omgerekend nog net geen euro is. Natuurlijk hangt het ervan af wáár je eet, maar over het algemeen vallen de prijzen in Kusadasi enorm mee. Neem ook vooral een ijsje, een suikerspin of verse mosselen van één van de kraampjes aan de boulevard. Zeker wanneer je kinderen bij je hebt, is dit een ware traktatie. Het wandelen zelf is ook een ware happening. Er valt altijd wel wat te beleven op de boulevard.

Op vrijdag en in het weekend is het erg druk met auto’s hier. Let daarom wel altijd goed op. In Turkije zijn de verkeersregels anders dan in Nederland en wie het hardst toetert heeft hier voorrang.

Prachtige zonsondergang

De zonsondergangen over de Egeïsche zee zijn werkelijk de mooiste van Europa. Veel mooier vind je ze ergens anders niet. In Kusadasi kun je elke avond weer genieten van een waar schouwspel. Pak er een stoeltje bij, bestel wat çay, sit back & relax!

Alles samen is Kusadasi een badplaats met weinig historie, maar met veel vermaak! Je kunt je hier naar hartelust uitleven en ultiem relaxen! Mijn ervaringen met een vakantie in Kusadasi waren dan ook positief.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.