Het eiland Lokrum: “Dit eiland steelt je hart – en geeft het nooit meer terug”

Soms kom je op plekjes waar je geen afstand meer van kan nemen. Dat had ik met het eiland Lokrum, vlak voor de kust van de oude stad van Dubrovnik. Het liefst zou ik hier een huisje bouwen en er als kluizenaar gaan leven. Maar dat gaat helaas niet. Het eiland is onbewoond. En de locals houden dat graag zo, door de nodige spookverhalen over het eiland te vertellen. Ik heb er stiekem nog even over nagedacht om de laatste boot naar het vasteland ‘te missen’, maar dan zouden ze me vast en zeker zijn komen halen – gezien ik op persreis was. Jammer, bummer! Maar de foto’s van dit prachtige eiland hangen inmiddels op groot canvasdoek in mijn huis. Zo kan ik er tóch elke dag een beetje van genieten.

‘Spookeiland’ voor de kust van Dubrovnik

De spookverhalen die de rondte gaan over Lokrum zijn verhalen van vissers die er de volgende ochtend niet hebben gehaald. Of het ooit bewezen is, volgens mij niet… maar je kan er maar in geloven. In ieder geval is de schoonheid van Lokrum zelf te mooi om voorbij te varen, dus ik snap heel goed dat vissers hier even zouden willen genieten van het eiland.

Over het eiland Lokrum

Tsja, wat valt erover te vertellen denk je nu? Het is een natuurfenomeen. Dat zeker. Maar het is ook een plek waar tientallen pauwen je met hun parelmoer-achtige gekleurde veren je tegemoet komen. Je krijgt in ieder geval een warm welkom van exotische pracht. En wist je dat het eiland Lokrum een UNESCO beschermd (natuur)gebied is? Bovendien staat er midden op het eiland een klooster, waar net als in het Arboretum Trsteno, opnames zijn gefilmd voor de populaire serie Game of Thrones.

Tussen mei en september zijn er regelmatig afvaarten vanuit de oude haven naar dit eiland. Je kunt er uitsluitend wandelen, want auto’s zijn hier niet toegestaan. Er zijn dan ook helemaal geen autowegen op het eiland. Dicht bij het aanmeerplekje op het eiland bevindt zich een restaurant met terras. Soms kun je hier genieten van live muziek. Heer-lijk! Ik bezocht het eiland nog voor het hoogseizoen, dus helaas heb ik de muziek niet kunnen meemaken. Veel (dag)toeristen en locals gaan naar Lokrum om lekker te zwemmen en te zonnen.

Wil je nog meer weten over het eiland Lokrum? Bezoek dan de website van Kroatischekust.nl.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.