Een keertje anders: carnaval in Mainz

Carnaval is volksfeest nummer één. Voor de Brabanders althans. Voor mij als Dordtenaar nummer twee, na Koningsdag. Maar het is en blijft een leuk feest(je)! Nergens meer gezelligheid op straat en in de kroegen dan tijdens carnaval. Toch vierde ik het in 2015 een keertje anders en vertrok ik met de Westerzon naar Mainz in de regio Rheinland-Pfalz. Hier leerde ik over Fastnacht, at ik kreppels en zat ik op de tribune bij de Rosenmontagsumzug. Mijn reis was inclusief een stevig anti-kater ontbijt de volgende ochtend. Geheel in de Duitse carnavalsstijl.

Carnaval in Mainz

Net zoals het bekende Duitse carnaval in Keulen, heeft ook Mainz een oeroude carnavalstraditie. Hier wordt carnaval ‘Fastnacht’ genoemd en daarom spreken de lokale bewoners ook wel van de ‘Mainzer Fastnacht’. Typisch voor de carnavalsoptocht (Rosenmontagsumzug) in Mainz zijn de persiflages van politieke figuren en onderwerpen in Duitsland. Zo is Angela Merkel vaak een geliefd onderwerp om de spot mee te drijven.

Tip: Wil je ook in Mainz Fastnacht vieren? Neem dan de ICE hogesnelheidstrein vanaf Utrecht CS en overnacht in het Novotel Hotel Mainz.

Groepsoutfit

Het lijkt wel of ze in Duitsland al maanden van tevoren met elkaar afspreken voor welke outfit ze dit jaar kiezen. Je ziet hier – meer dan in Nederland – grote groepen met dezelfde outfit. Zie hieronder bijvoorbeeld de feestelijke Minions. Of de vriendinnengroep van knalroze elfjes. Hoe dan ook hebben ze in Duitsland vaak compleet andere outfits dan in Nederland. En alleen dát is al leuk om te zien.

Kreppels

Wat Berlinerbollen zijn in de rest van Duitsland, zijn in Mainz ‘Kreppels’. Zoetigheden die een prima bodem vormen voor al het Duitse bier wat er overheen gespoeld wordt. Of, als je honger krijgt van de alcohol, is dit ook een prima snack!

Helau!

Geen “Alaaf!” in Mainz. Nee, in plaats daarvan is de carnavalsgroet hier “Helau!”. Waarom? Daar had ik iets te veel bier voor op om het te kunnen volgen…

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.