Een gouden gloed kust de Champagnestreek in het herfstseizoen

Een merel pikt één van de overgebleven druiven van de druivenstruik af. Ik sta ernaar te kijken terwijl ik van het magere zonnestraaltje op mijn gezicht geniet. Een trui met daaronder een shirt beschermt me tegen de koude wind, die over het land waait. Mijn moeder wenkt: “Kom, ze gaan weer verder“, en ik haast me terug de bus in. Ik neem naast haar plaats en ik trek de koptelefoon weer over mijn hoofd. Zachtjes laat ik ze op de juiste plek op mijn oren vallen. De audio-gids begint direct weer te praten. Ik luister aandachtig. Aan de andere kant van het raam is het koud. Er is bijna geen druif meer te zien, maar tóch vind ik het allemachtig mooi.

We zijn in de Champagnestreek

De Champagnestreek is de enige streek ter wereld, waarvan de mousserende wijnen de naam ‘Champagne’ mogen dragen. Even nabij Reims en het iets minder bekende Epernay, vind je de grote Champagnehuizen. Merken zoals Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Mercier, Ruinart en Pommery zijn hier zeker niet onbekend. Wie de Champagnestreek in zijn volle glorie wilt zien, kan het beste tussen mei en september richting de meest noordelijk gelegen wijnvelden van Frankrijk rijden. Maar wij zijn er nu, in november. In mei bloeien de druivenstruiken op, tot aan eind augustus. In september/oktober worden de druiven geoogst. Dit doen de Fransen nog altijd met de hand. In november zijn de velden weer leeg en is alles wat er over het veld waarop de druiven volgend jaar weer moeten gaan groeien.

De dorpjes waar we doorheen rijden zijn rustig. Op enkele bestuurders van auto’s na, zie je hier bijna niemand. Wel verwijst vrijwel alles naar ‘het vloeibare goud’. Van champagne is hier een merk gemaakt. Het staat op huizen, deuren, wegen en rioolputten. En waarom ook niet? Het is iets om trots op te zijn. En die trots dragen ze hier graag uit.

Jorez – Le Brun champagne

We hebben geen tijd voor uitgebreide tours en tochten door wijnkelders. Dus hebben we eerder die dag voor een korte bustour gekozen. Deze stopt voor het Champagnehuis van Jorez – Le Brun. Een Franse mevrouw in bodywarmer en trui verwelkomt ons als we uit de bus stappen. Ze vertelt haar naam, Sandrine, en vraagt of iemand haar kan helpen met het vertellen van haar verhaal in het Engels. Alles staat op papier, het hoeft alleen maar opgelezen te worden. Mijn moeder knikt en stapt naar voren. Typisch mijn moeder, denk ik in mezelf. Altijd klaarstaan voor anderen. Ik voel een trots opkomen. Mijn moeder is letterlijk de goedheid zelve – en dat zeg ik echt niet alleen omdat ze mijn moeder is.

We krijgen uitleg over de druivensoorten. De Pinot Noir, de Pinot Meunier (beide blauwe druivensoorten) en de Chardonnay (witte druivensoort). Sandrine legt uit dat de druiven net geplukt zijn en het land nu weer leeg is. De druiven worden in de rieten manden verzameld, nadat ze handmatig van de druivenstruiken afgehaald worden. Plukken met machines is in de hele streek ten strengste verboden. Ik leer dat, ondanks dat de Pinot-druiven een rode schil aan de buitenkant hebben, ze net als de Chardonnay-druiven wit gekleurd sap van binnen hebben. Ook leer ik dat het persen van de druiven verschillende fases heeft. Er komt van alles bij kijken. Termen als ‘most’ en ‘gisting’ vliegen me – in verschillende talen – om mijn oren. Maar het allerbelangrijkste is dat ik erachter kom van welke champagne ik het meeste houd: de demi-sec. De champagne met de meeste suikers erin. Nu denk je vast “deze meid heeft geen verstand van wijnen“, en ik kan je zeggen: je hebt helemaal gelijk. Ik ben namelijk niet zo van de alcohol. Zo heel af en toe vind ik het eens lekker, maar dan moet het vooral niet teveel naar alcohol smaken. Doe mij maar iets waarvan de zoetigheid mijn smaakpapillen misleidt. Maar, ik blijk toch nog enige verfijning te hebben, want ook de blanc de blanc champagne is nu mijn nieuwe favoriet! Zoals de Champagnebabes deze champagne omschrijven: “Blanc de blancs champagnes zijn champagnes voor wie houdt van verfrissende elegante champagnes. Een blanc de blancs (BDB) kent een wat hogere zuurgraad en dit zorgt voor een fris en strak mondgevoel. Naarmate de champagne rijpt kan de textuur wat romiger worden. [..] Een blanc de blancs champagne bestaat per definitie uit 100% Chardonnay druiven.” Uiteindelijk neem ik drie flessen mee voor thuis: 1 blanc de blancs en 2 demi-sec champagnes.

Champagne maakt alles chiquer.

Champagne vloeit meestal rijkelijk tijdens oud & nieuw en op luxe feestjes. Maar ooit las ik op de website van solo female traveler Adventurous Kate deze supertip: als mensen je raar aankijken wanneer je alleen op een terras of in een restaurant eten bestelt, bestel er dan Champagne bij. Dan kijken mensen je direct niet meer zielig aan én creëer je een soort van mystiek om jezelf heen. Ik moest stiekem een beetje lachen om deze tip, maar ik kan me zo voorstellen dat het echt zo werkt. Ik ga het in ieder geval eens proberen binnenkort!

Wat is jouw favoriete champagne?

 

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.