Dit dorpje op Kos moét je gezien hebben

Rondom het Gardameer liggen een paar van die idyllische dorpjes. Alsof de tijd daar heeft stil gestaan. Leuk, dat Italië, maar in Griekenland vind je zulke dorpjes net zo goed. Op Kos bijvoorbeeld! Het bergdorpje Zía is daar met gemak één van de mooiste dorpjes van het eiland te noemen.

Mijn tip: huur een auto en ga op pad! Zo verken je het eiland op een unieke manier en kun je in korte tijd toch veel zien. En natuurlijk mag je Zía dan niet overslaan.

Commerciële charme

Zía was vroeger een authentiek bergdorpje. Een plekje waar je het échte Griekse eilandleven nog een beetje meekreeg. Dat krijg je nog steeds, maar omdat de vele touroperators Zía ook hebben opgenomen in hun excursiepakket, is het hier inmiddels een stuk commerciëler geworden. Alhoewel dat – gek genoeg – hier nog steeds zijn charme heeft. De lieflijke straatjes staan vol met auto’s en winkeltjes, waar je allerlei soorten souvenirs kunt kopen. Of een versgeperste jus d’orange. Maar het allermooist aan Zía is misschien nog wel het uitzicht.

Rooftop gardens & zonsondergangen

Zía staat vol met restaurants, tavernes en cafés waar ze een rooftop bar hebben. En geloof me: daar wil je gebruik van maken! De uitzichten zijn namelijk hemels. Overdag zie je het glooiende binnenland van Kos met daarachter de Middellandse Zee. ’s Avonds kun je hier genieten van de mooiste zonsondergang van het eiland.

Wees je er wel van bewust dat je misschien iets meer betaalt voor het eten op zo’n rooftop bar. Alsnog liggen de prijzen gelukkig niet overdreven hoog. En belangrijk: het uitzicht zegt niks over de kwaliteit van het eten. Vaak kun je in restaurantjes weg van de hoofdstraat van Zía nog veel beter eten. Maar dan mis je dus wel het uitzicht. Keuzes, keuzes…

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.