De Krimmler watervallen (Krimmler wasserfalle)

De Krimml waterval is de hoogste, meest grote waterval op het Europese vasteland. Een prachtig spektakel om te zien! Deze waterval bevindt zich in de Alpen, vlakbij het kleine dorpje Krimml in natuurgebied en nationaal park ‘Hohe Tauern’ in Oostenrijk. Dit is een van de grootste natuurgebieden van Europa. Je rijdt er dan ook alleen binnen als je bij het tolhuisje een ticket hebt gekocht. Zo blijft de natuur behouden – en dragen alle parkbezoekers daar een steentje aan bij. De Krimmler watervallen zie je al van veraf. Eerst nog als een klein streepje, maar al snel wordt de waterval groter en groter.

Eenmaal onderaan de waterval kun je hem niet eens meer in zijn geheel zijn, zo groot is hij. De waterval bestaat uit drie lagen en wordt daarom ook wel vaak in het meervoud aangeduid. Je kunt met een taxi naar boven of je kunt de waterval zelf ‘beklimmen’. Wij kozen voor dat laatste.

Klimmen met 38 °C

Samen met nog iemand beklom de ik de Krimmler wasserfalle op een snikhete zomerdag in Oostenrijk. Het was die dag zó warm, dat het temperatuurverschil van de airco in de supermarkt en de buitentemperatuur, een mede-vakantieganger knock-out deed gaan. Maar toch besloten wij een lekker eindje te gaan klimmen. We parkeerden de auto bij het bezoekerscentrum en namen onze flesjes water mee.

Over de Krimmler Watervallen

De watervallen zijn in hun totaliteit 380 meter hoog, verdeeld over drie fasen: een bovenste, een middelste en een onderste waterval. Daarmee is het de grootste waterval in Europa en de op 5 na grootste waterval in de wereld. “In 1967 werden de watervallen van Krimml door de Raad van Europa onderscheiden met een oorkonde voor natuurbehoud. [..] In juni en juli stroomt er 20.000 m³/h water terwijl dit in februari “slechts” 500 m³/h is.” (bron). Jaarlijks bezoeken zo’n 400.000 mensen de waterval. Op de dag dat wij er waren was het er ook redelijk druk. Gelukkig loop je elkaar niet in de weg.

Wie de Krimmler watervallen wil beklimmen moet eerst een kleine entreeprijs voor het park betalen.

Flinke klim

Rechts langs de waterval loopt een pad voor voetgangers. Een flinke klim omhoog, maar als je goed ter been bent is dit zeker een aanrader. Tussendoor kun je namelijk stoppen op bijzondere uitkijkpunten. Ideaal voor panoramische kiekjes! De wandeltijd voor deze slingerende route wordt aangegeven met ongeveer anderhalf uur, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je loopt. Ik werd met mijn rode tomatenhoofd hier en daar door andere klimmers ingehaald, maar tot mijn grote genoegen haalde ik heeeeeel af en toe ook iemand anders in. Anyway, ik heb het tot de top van de middelste waterval gehaald. We zijn niet helemaal doorgelopen tot bovenaan. Wellicht nog leuk voor een volgende keer!

Parkeren
Als je met de auto komt zul je deze onderaan de watervallen moeten parkeren. Het is namelijk niet toegestaan zelf omhoog te rijden. Hier kun je wel een taxibusje voor inhuren. Wie omhoog wil lopen, kan het beste op P4 parkeren – dit is namelijk het dichtstbij de waterval.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.