De Canarische hagedis fotograferen? Ga naar La Palma!

Ik hou van fotograferen. En ik hou van wildlife en de natuur. Toen ik dit kleine diertje op La Palma voor het eerst hoorde ritselen, was ik dan ook reuze nieuwsgierig. De Canarische hagedis (gallotia galloti) is een inheemse reptielensoort van de Canarische Eilanden. Vaak zijn ze wat mensenschuw. Beweeg je te snel, dan schieten ze weg. Maar blijf je geduldig – en heel stil – zitten, dan willen ze nog wel eens heel dichtbij komen. Vooral rond het middaguur komen ze graag ‘naar buiten’ om vol in het zonnetje te gaan zitten.

Ik maakte een fotoserie van dit bijzondere diertje op La Palma.

De Canarische hagedis

De Canarische hagedis is van zichzelf bruin/grijs. De mannetjes hebben wat blauw op de zijkanten. Die blauwe kleur wordt feller tijdens het paringsseizoen. Zowel mannetjes en vrouwtjes hebben een lange staart. Die staart heeft een bijzondere functie: bij een mogelijke bedreiger laat de staart los om de bedreiger af te leiden. De hagedis kan zich dan uit de voeten maken. Dat verklaart mogelijk ook waarom ik een Canarische hagedis tegen kwam met twee staarten.

De mannetjes zijn territoriaal aangelegd en raken nog wel eens in gevecht met andere hagedis-mannetjes. In het najaar is het paartijd en dan strijden ze om het mooiste vrouwtje. Kijk dan niet vreemd op als er twee hagedissen met elkaar aan de haal gaan recht onder je neus.

Overigens hoef je niet bang te zijn voor deze diertjes. Ze zijn banger voor jou. Hun dieet bestaat uit planten, kleine insecten en soms ook rijpe bananen. Lucky them, want La Palma is de grootste bananenteler in Europa.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.