De archeologische opgravingen van Efeze

In het westen van Turkije ligt Efeze (Grieks: ̉Έφεσος Ephesos; Latijn: Ephesus; Turks: Efes). Ooit stad van de Grieken, de Romeinen en later de Ottomanen. Griekse kolonisten begonnen ongeveer 600 jaar v Chr. hier verder te bouwen aan inheemse nederzettingen. Met als resultaat dat in het jaar 560 v Chr. Efeze voor het eerst één stad werd. Duizenden jaren later is Efeze een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. De archeologische opgravingen van Efeze zijn momenteel geschat op 20%. Wat betekent dat er nog een hoop ligt wat we vandaag de dag nog niet kunnen zien, maar misschien in de (nabije) toekomst wel. En dat is zeker een reden om terug te blijven komen! Ik wandelde door deze oude ruïnestad en kwam wat prachtige parels tegen.

Tip!
Boek niet direct een excursie naar Efeze via je touroperator,
maar vraag eerst aan de lokale taxichauffeurs wat zij voor tarieven rekenen.
Hiermee verdien je al snel enkele tientjes.
Zéker wanneer je met meerdere personen reist.

Godin als beschermvrouwe van de stad

De Grieken bouwden in Efeze een tempel voor de Godin Artemis. Dit was de dochter van Leto en Zeus en de tweelingzus van de Griekse God Apollo. Voor de Grieken – en overal in oost Azië – was Artemis de Godin van de vruchtbaarheid en de jacht – én boegbeeld voor de barende vrouw. De tempel voor Artemis gold als één van de zeven wereldwonderen in de oudheid, maar is helaas niet intact gebleven. Het werd in 357 v Chr. in as gelegd door Herostratos, een jonge Griekse man, die daarmee eeuwige roem wilde verkrijgen. Opmerkelijk genoeg is dit nog gelukt ook, hij is immers de geschiedenisboeken ingegaan.

Artemis was de beschermvrouwe van Efeze en om die reden zou de stad een fabelachtige rijkdom zijn geschonken. Artemis werd later door de Romeinen gelijkgesteld met hun Godin Diana. In het Romeinse Rijk (753 v Chr. – 476 n Chr.) beleefde Efeze een bloeitijd. Tussen het jaar 114 en 125 na Christus werd de bibliotheek van Celcus in Efeze gebouwd. Dit is vandaag één van de best bewaarde ruïnes tussen alle andere archeologische opgravingen.

Marmeren straten

Efeze heeft twee entreepoorten. Een noordelijke een zuidelijke poort. De stad loopt van boven naar beneden. Zeker bij warme dagen is het aan te raden om van boven naar beneden te lopen. Er is maar maar weinig schaduw in het park, dus neem bij extreme warmte ook voldoende water mee. Én vergeet ook niet om bescherming tegen de zon in de vorm van een petje, zonnebrandcrème of iets dergelijks mee te nemen. Overigens zijn er alleen bij het begin en eind van het park toiletten te vinden, dus zorg dat je daar op tijd gebruik van maakt.

De straten in Efeze zijn grotendeels van grote marmeren blokken. Alleen al aan het marmer kun je zien dat Efeze een welvarende stad was vroeger. In ieder geval ziet het er ontzettend mooi uit. Het enige puntje is dat die marmeren straten wel spekglad zijn. Let dus goed op hoe en waar je loopt. Ik viel namelijk plat op mijn kont omdat ik uitgleed. En ik was bij lange na niet de enige. Daardoor is Efeze minder goed geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of invalide. Of je kunt gerust zeggen: helemaal niet geschikt. Lees ook dit verhaal van een rolstoelgebruiker in Efeze.

*
Helaas is Efeze nu – augustus 2019 – (nog) niet geschikt voor mensen,
die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.
Hopelijk komt hier in de nabije toekomst verandering in.

Gids of geen gids?

Of je een gids huurt is natuurlijk helemaal jouw eigen keus. Gidsen kunnen de historie van Efeze op bijzondere wijze tot leven blazen. Toch heb je niet per se een gids nodig, omdat alle informatie ook wordt gegeven op informatieborden in het park. In het Turks, in het Engels en in het Duits. Óf je kunt een audioset huren waarnaar je kunt luisteren terwijl je door het park loopt. Het hele park is bijna twee kilometer lang en er valt heel wat te zien!

*In de meeste app stores van tegenwoordige smartphones kun je ook tour guide apps downloaden. Dit zijn meestal apps die tegen betaling worden aangeboden, maar er staat een hoop interessante informatie in.

Entree

Het fijne aan Efeze is, dat er meestal geen dikke wachtrijen voor staan ondanks dat deze plek erg populair is. Je kunt je ticket bij de ingang kopen. Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar. Een ticket voor Efeze alleen kost je 72 Turkse lira, wat – afhankelijk van de wisselkoers – in augustus 2019 zo’n 12 euro was. Je kunt ook een gecombineerd ticket kopen voor Efeze, het huis van Maria en musea. Deze kwam – volgens mij – op 132 Turkse lira, als ik het goed onthouden heb.

Wat mij betreft is Efeze zeker een aanrader! Ondanks de hitte heb ik er enorm van genoten. In het park lopen ook veel poezen en katten, die erg fotogeniek zijn. Als je in Turkije bent, bijvoorbeeld in Kuşadası of Izmir, mag je dit niet missen!

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.