Bioparc Valencia: een dierentuin naar mijn hart

In 2008 opende in Valencia het ‘Bioparc Valencia‘. Een duurzaam gebouwde dierentuin met als hoofddoelen het promoten van respect voor de dieren en het milieubewustzijn vergroten. Het werd direct één van de meest diervriendelijke dierentuinen ter wereld. De verblijven zijn ontzettend ruim opgezet en wat daarbij uniek is: je kunt heel dicht bij de dieren komen, zonder ze te storen. Het Bioparc Valencia heeft hiervoor bij de bouw van de dierentuin gebruik gemaakt van een principe dat zoo immersion heet. Dit resulteerde in immersion exhibits. Het houdt kortweg in dat bezoekers het idee hebben in de verblijven van de dieren te staan – of er onderdeel van uit te maken, omdat de afbakeningen tussen de verblijven niet zichtbaar zijn.

Wij bezochten de dierentuin een hele middag en ik was gelijk verliefd. Ik heb nog nooit zo’n mooie dierentuin gezien! Zelfs Wildlands Adventure Zoo kan hier niet aan tippen wat mij betreft! Je moet wel van Afrika houden, want de hele dierentuin draait om Afrikaanse diersoorten. Van het Afrika op de evenaar tot de uitgestrekte savannes en van de wetlands tot Madagaskar. In andere woorden: denk aan de diersoorten uit de Lion King en Jungle Book – op de beer, de tijger en de orang oetan na – en je ziet het juiste plaatje voor je.

4.000 diersoorten

Als je alle diersoorten in het Bioparc Valencia natelt ben je wel even bezig, het zijn er namelijk 4.000! Natuurlijk zijn dit niet alleen maar zoogdieren. Ook knaagdieren, vogelsoorten en insecten worden in het park gehuisvest. Grote publiekstrekkers zijn toch nog altijd wel de grotere dieren, zoals de olifantenkudde, de zilverrug gorilla, de leeuwen, de giraffen en de nijlpaarden.

Elke dag worden er verschillende shows gegeven en kan er tijdens voedertijden door het publiek meegekeken worden.

Bioparc Valencia: elke dag safari

Ik hou ontzettend veel van de natuur en van wilde dieren. Helaas zie je die niet elke dag en zeker niet in de stedelijke omgeving waar we tegenwoordig met z’n allen in wonen. Juíst daarom is een bezoek aan de dierentuin voor mij echt een geweldig uitje. Sterker nog: als ik in Valencia had gewoond, had ik DIRECT een jaarabonnement op het Bioparc gekocht. En dan te bedenken dat ik geen fan ben van jaarabonnementen, omdat ik zelden twee keer naar hetzelfde ga. Nu is dat met dierentuinen iets anders, maar je snapt het. Toch? Daarom vond ik het ook zo mooi dat, toen wij door het Bioparc Valencia wandelden, er een oudere man steeds in onze buurt liep. Het was een Spaanse man. Hij leek alle dieren heel goed te kennen. Genoegzaam staarde hij naar de dieren, met een kleine glimlach op zijn gezicht. Hij leek er zoveel plezier uit te halen. Prachtig!

Vriendelijke prijzen

De prijzen in het park zijn gelukkig ook niet overdreven duur. Goedkoper dan in Blijdorp en Artis in ieder geval. Bij de ingang van het park staat dat je geen zelf meegebrachte dranken en etenswaren mag nuttigen, maar ik had het wel in mijn tas zitten en niemand controleerde erop. Toch hoef je het voor de prijs niet te laten om in het park zelf iets te kopen. En wil je niet helemaal bij een restaurant gaan zitten, maar wel gewoon een flesje drinken? Dan staan er in het park automaten waar je een flesje drinken uit kunt halen. Van water tot een soort sinaasappelsap tot Coca Cola.

Praktische informatie

Adres:
Av. Pío Baroja, 3
46015 Valencia, Spanje

www.bioparcvalencia.es

Tip: koop op drukke dagen van tevoren een kaartje online.
Zo voorkom je dat je lang moet wachten in de rij voor de kassa.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.