Bezienswaardigheden in de oude stad van Valencia

Veel reizigers en toeristen zijn inmiddels welbekend met het moderne Ciudad de las artes y las ciencias in Valencia. Maar de stad heeft ook nog een andere kant: het oude centrum. Met heel veel mooie pleinen, kathedralen, bijzondere street art, uitkijkpunten die je niet wilt missen & een oude doch springlevende markthal. Yes, ook deze bezienswaardigheden in de oude stad van Valencia mag je niet missen! Daarom zette ik ze voor je op een rijtje.

Plaza de la Virgen

Van de vele pleinen in Valencia, is Plaza de la Virgen zeker weten de mooiste! Het is een historisch herkenningspunt van de stad en wordt omringd door terrasjes, de Catedral de Santa Maria (ook aangeduid als La Sue) en de Basilica de la Virgen de los Desamparados. Dat laatste betekent in het Nederlands: de Basiliek van de Maagd van de Hulpbehoevenden. Het plein wordt verder gekenmerkt door de gladde marmeren stenen die de hele omgeving doen verlichten als de zon erop schijnt. En natuurlijk de fontein: Fuente del Agua de la Acequia. Een ovalen fontein met in het midden een Neptunus-achtig figuur. Volgens de historie wordt hiermee de Turía rivier weergegeven. Daaromheen staan acht vrouwen, die elk op hun eigen manier verbonden zijn met het water. De fontein is in 1976 gemaakt door beeldhouwer Manuel Silvestre. Een relatief jonge fontein dus, maar wel een echte toeristentrekker! En ook de Valencianen zelf zijn er dol op.

Tip: Wil je ’s avonds lekker en goedkoop eten in Valencia met uitzicht op het plein? Reserveer dan van tevoren een tafeltje bij restaurant Saona!

Catedral de Santa Maria

De Catedral de Santa Maria (La Sue) is een belangrijke plek voor christelijken van over de hele wereld. Zo heeft de rooms-katholieke Paus meerdere bezoeken aan La Sue gebracht. De stenen drinkbeker, waar Jezus tijdens het laatste avondmaal uit gedronken heeft, bevind zich hier ook. Deze beker en andere kerkschatten zijn te bezichtigen in het museum van de kathedraal. Nu ben ik zelf een cultuurbarbaar in dat opzicht (ik hou niet zoveel van musea), maar als deze dingen je interesseren of zelfs maar een klein beetje intigreren is het museum zeker een aanrader. Ik hield het bij mezelf vergapen aan de mix van bouwstijlen die voor de kathedraal zijn gebruikt: romaans, gotisch en barok. Ook erg mooi om te zien!

Torre del Miguelete (Micalet)

Wil je een flinke uitdaging met als beloning een prachtig uitzicht over de hele stad? Beklim dan de 205 treden van de klokkentoren ‘Torre del Miguelete’. De trap naar de klokkentoren wordt steeds smaller en smaller, totdat je uiteindelijk een streepje licht ziet. Mensen gaan op de trap naar boven én naar beneden, dus het kan er aardig druk zijn in die smalle ruimte, maar dit wordt enigszins gereguleerd met camera’s en stoplichten. Als je de Torre del Miguelete wilt beklimmen kost dat 2 euro per persoon. Voor die prijs hoef je het niet te laten. Verwacht echter niet dat je ‘ineens’ op het dak van de wereld staat. Je kunt over de stad kijken, over de verschillende oude gebouwen en op de dichtstbijzijnde pleinen. En je moet een beetje lol kunnen hebben in de ervaring zelf natuurlijk.

Bijzonder aan dit bouwwerk is dat het helemaal past in het straatbeeld van de oude stad en – hoewel het een onderdeel van de kathedraal is – de klokkentoren toch volledig los staat. Het is als het ware ‘aan de kathedraal vast gebouwd’. Meestal vind je klokkentorens ergens bovenop een kerk of kathedraal, maar in dit geval staat ‘El Micalet’ er dus naast.

Mercado Central (Mercat Central)

De Mercado Central is één van de grootste overdekte markthallen van Europa. Hij bevindt zich in het centrum van Valencia, vandaar ook de naam ‘centrale markt’, en is dagelijks geopend van 07.30 uur tot 15.00 uur. Wil je een er bezoekje brengen of verse lokale producten kopen? Ga er dan op tijd heen. Veel standhouders beginnen al rond 14.00 uur met opruimen.

De geschiedenis leert dat deze plek ooit is ontstaan, omdat het in 1839 al gekozen werd als een goede locatie voor de (toen nog) straatmarkt. Voor een grote stad als Valencia werd deze straatmarkt als snel te klein. Begin vorige eeuw (rond 1910) besloot het gemeentebestuur opdracht te geven aan een architect om een nieuwe markthal te bouwen. Dit zou de Mercado Central gaan worden. Het gebouw ziet er bijzonder uit en is hoofdzakelijk gemaakt van ijzer, glas en keramiek. Als je binnenwandelt valt je meteen de glazen koepel op. Inmiddels is de markthal zo groot en bekend, dat er bijna 1.000 kraampjes in zitten van ruim 300 verschillende exploitanten. Je kunt er vis, brood, groenten, vlees, kruiden, wijnen en zelfs souvenirs kopen. Ook kant-en-klare paëlla trouwens, die je alleen nog maar hoeft op te warmen.

Bij de meeste kraampjes kun je met je pinpas betalen, maar neem voor de zekerheid toch altijd wat contant geld mee – als je van plan bent iets mee naar huis te brengen.

El Carmen street art

Het kost je niks, het is leuk en ook nog eens helemaal gratis: ontdek de street art in de oude wijk El Carmen! Vlakbij de kathedraal, de klokkentoren en het Plaza de la Virgen liggen de charmante straatjes van El Carmen. Dwaal er eens op je gemak doorheen en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Veel street art is op de rolluiken van winkels gedaan, of op de gevels rondom de ingang. Vaak toepasselijk bij wat de winkel of het restaurant inhoudt. Verder zie je één mannetje in het zwart en wit wel heel vaak terugkomen (getekend door David de Limón) en zijn er op sommige muren zelfs ware kunstwerken tot stand gekomen. Het leuke is dat de stijlen van de tekeningen uiteenlopen: zo zie je schilderachtige landschappen, maar ook cartoonfiguren. Iedere street art artist heeft zijn eigen signatuur. Het is bijna een uitdaging à la Pokémon: gotta catch ‘em all (on camera)!

Torre de Serranos

In Valencia staan twee stadstorens als overblijfselen van vroeger: de Torre de Serranos (in het noorden, dicht bij de Turía tuin) en de Tours de Quart in het westen. Als alternatief voor – op als aanvulling op – El Micalet, bieden ook deze stadspoorten een mooi uitzicht over Valencia. Het is natuurlijk geen 820 meter hoge Burj Khalifa, maar het is de wandeling omhoog zeker nog steeds waard! De mooiste vond ik zelf de Torre de Serranos, die uitkijkt over de Turía tuin. Als je een Valencia Tourist Card hebt is de toegang gratis. Anders kost het 2 euro per persoon.

Plaza de la Reina

Om nou te zeggen dat hier echt iets te doen is… mwah. Maar het is wel het centrale plein van Valencia! Het is geen plein zoals het Plaza de la Virgen, maar meer een autoplein. De bus stopt hier. Er staan veel taxi’s. Auto’s rijden af en aan. Er is heel wat dynamiek te vinden op het Plaza de la Reina. In het midden vind je een parkje tussen de geasfalteerde wegen. Hier kun je even rustig zitten en genieten van de sinaasappelbomen. Aan de randen van het plein vind je meerdere cafés, een McDonalds en wat souvenirwinkeltjes. Een tip: ga koffie drinken bij café Cappuccino aan het Plaza de la Reina.

Een doodnormaal plein dus, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt. Het opvallendste aan dit plein is namelijk de geschiedenis erachter. Zo schreef de ANWB: “Het ‘Plein van de Koningin’ vormt het hart van Valencia. Het dateert van 1878, toen Koning Alfonso XII trouwde met zijn geliefde Maria. Ter gelegenheid van de huwelijksinzegening liet hij de gebouwen tegenover de kathedraal afbreken. Het plein dat zo ontstond vernoemde hij naar de nieuwe Koningin.” Romantische man, die Koning Alfonso XII. Elke man die voor mij een hoop stenen doet verdwijnen en daar een groenere omgeving voor teruggeeft, heeft mijn hart gewonnen.

Monumentale bomen

Er is een stukje Valencia waar je monumentale bomen tegenkomt met de naam ‘grootbladige vijgenboom’ (Latijn: ficus macrophylla). Deze bomen zijn gigantisch breed en het meest bijzondere eraan is dat de wortels vanuit de hoge takken naar beneden groeien. De boom breidt zich dus steeds verder uit. Tijdens onze fietstour in Valencia kwamen we de bomen tegen in de Jardins de la Glorieta. Deze bomen zijn indrukwekkend om te zien, maar ze hebben ook veel ruimte nodig. En dat resulteerde erin dat een klein nabijgelegen tankstation binnenkort toch echt van zijn plek af moet wijken, omdat de bomen nog verder groeien. Nature vs. men. In ieder geval: ik vond het een leuk verhaal. Mocht je naar Valencia gaan, zoek deze bomen dan eens op. Ga eronder op een bankje zitten en drink en eet wat.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.