Arboretum Trsteno: in deze bomentuin werd Game of Thrones opgenomen

Als je een die hard Game of Thrones fan bent, gaan sommige van onderstaande kiekjes je misschien héél bekend voor komen. Vlakbij Dubrovnik ligt namelijk een bomentuin met de naam ‘Arboretum Trsteno’, waar een deel van de opnames voor deze bekende serie zijn opgenomen. Een prachtig stukje afgezonderde tuin, waar je volledig tot rust komt. Je waant je er, net als Sansa Stark, even in een paleistuin. Alsof je een prinses bent die hier haar zondagse wandeling maakt.

Over het Arboretum Trsteno

Het Arboretum Trsteno, of Trsteno Arboretum, ligt in het kleine plaatsje Trsteno vlakbij Dubrovnik. Arboretum is Latijn voor ‘bomentuin’, wat weer iets anders is dan een botanische tuin, dat meestal vooral uit planten en struiken bestaat. In Trsteno staan ook planten en struiken, maar vooralsnog nog altijd méér bomen. En om die reden wordt dit 15-eeuwse Arboretum ook wel de oudste in dit deelvan de wereld genoemd. Laten we het gewoon even op Europa houden, om het makkelijk te maken.

Het hele gebied van het Arboretum Trsteno is zo’n 25,5 hectare groot. Het loopt van de weg tot aan de zee. “Het werd opgericht aan het einde van de 15e eeuw als een park en de zomerresidentie van de patriciërs familie Gučetić (Familie Gozze), ze vroegen kapiteins om zaden en planten van hun reizen mee terug te brengen, zodat deze in de tuin geplant konden worden.” (bron). In totaal zijn er nu 300+ verschillende soorten bomen, planten en struiken te vinden in de tuin. Om deze allemaal van water te kunnen voorzien, werd er in het jaar 1492 al een aquaduct gebouwd, welke momenteel nog steeds in gebruik is.

Pareltje van de bomentuin is de fontein met daarop Neptunus en zijn nimfen (halfmythische wezens). Neptunus zwaait hierop met zijn drietand alsof het een scepter is, en houdt de goudgekleurde vissen in de vijver goed in het oog.

Hoe kom je er?
Met de (huur)auto, taxi of bus. Halfuurtje rijden van Dubrovnik.
Adres: 20233, Trsteno, Kroatië

Entreeprijs:
Ca. € 7,00 (afhankelijk van de wisselkoers)
*Huisdieren niet toegestaan

Handige tip:
Smeer je in met anti-mug. Dit florale plekje is namelijk een geliefde thuisbasis voor deze kleine prikkers.

Neem een duik

Vlakbij de tuin is een heel klein haventje waar je prima kunt zwemmen. Neem je zwemspullen dus zeker mee op een warme dag!

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.