10 kleine aanpassingen waarmee ik mijn eigen bijdrage aan de plasticsoep verminder

Plastic. Rietjes, bakjes, flesjes, prulletjes en houdertjes. Het lijkt overal te zijn. Wat er precies zo erg aan is? Het vergaat niet. Plastic wordt gemaakt van niet-natuurlijke scheikundige processen en breekt zichzelf niet af. Lees ook: “Maar liefst 91% van plastic wordt niet gerecycled.” In tegenstelling tot sommige biologisch afbreekbare (biodegradable) plastics, blijft ‘normaal’ plastic honderden jaren bestaan. En zo belandt het in de zee. Of in het bos. Of erger nog: ín een (wild) dier, omdat ze het voor een lekker hapje aan zien. En daar wil ik liever niet meer aan bijdragen. Dus besloot ik 10 kleine aanpassingen te doen waarmee ik mijn eigen bijdrage plasticsoep verminder.

1. Herbruikbare waterfles.

In plaats van plastic flesjes, gebruik ik nog maar één waterfles: de Equa. Een iets grotere investering bij aanschaf, maar die wel een investering die veel langer meegaat. Zo heb ik geen plastic flesjes meer nodig uit de supermarkt. Ik tap gewoon kraanwater. En als ik toch eens de voorkeur geef aan mineraalwater, koop ik een kartonnen pak met Bar Le Duc bronwater.

De Equa waterfles is er in verschillende varianten. Ze worden gemaakt van glas met leuke designs en kleuren. Ik gebruik er zelf één voor het sporten en één voor op kantoor. 

2. Broodzak

Als je me dit drie jaar geleden had verteld, had ik je keihard uitgelachen. Ik met een broodzak? Nu denk ik: waarom eigenlijk niet? Ik haal liever om de dag een vers brood met mijn broodzak, dan dat ik de broden in plastic uit de supermarkt meeneem. Ik heb de broodzak gewoon altijd in mijn tas bij me. En thuis staat een broodtrommel klaar om het vers te houden.

3. Lunchskins sandwich & snack bags

De Lunchskins zakjes zijn net als de Equa waterfles ook herbruikbaar. Stop er je snoeptomaatjes, boterhammen en worteltjes in. Maak ze na gebruik weer schoon en vul ze opnieuw. Deze sandwich & snack bags kunnen in de vaatwasser, waardoor je ze dus niet eens zelf elke keer schoon hoeft te maken. Ideaal.

4. Fruit en groenten zonder plastic omhulsel

Als ik boodschappen doe kijk ik zoveel mogelijk naar producten zonder plastic omhulsel. Soms lukt dat niet altijd helemaal. Maar ik fiets gerust naar een andere supermarkt dan de dichtstbijzijnde als ik weet dat de komkommers daar geen plastic jasje hebben.

5. Cosmetica zonder microplastics

Het is bizar om erachter te komen hoeveel microplastic er zit in de cosmetica die we bijna dagelijks gebruiken. Deze microplastics worden ook wel microbeads genoemd en zitten onder andere in shampoo, scrubs, zonnebrand, moisturizers en make-up. Het is bizar hoeveel microplastics er ongemerkt door je gootsteen en doucheputje gaan. 

“Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup.” (bron)

Deze microplastics komen in het riool en vervolgens in open water. Vissen krijgen ze binnen en als wij vis eten, krijgen we het dus ook weer binnen. Wil je weten waar je naar moet zoeken op de ingrediëntenlijst om microplastic te vermijden? Neem dan een kijkje op deze website.

6. Shampoo zonder plastic omhulsel

Shampoo en conditioner. Mijn haar heeft het nodig. Maar de meeste shampoos en conditioners worden verpakt in plastic. En zo gaan er in een jaar tientallen plastic verpakkingen doorheen. Maar Lush biedt een alternatief: shampoo bars & conditioner blokken.

Lush: “Dankzij onze ‘naakte’ shampoo bars zijn er afgelopen vijf jaar 30 miljoen minder plastic flessen geproduceerd.

7. Vervang douchegel door zeep

Net als shampoos en conditioners komt ook douchegel vaak in plastic verpakking je huis binnen. Laat de douchegel in plastic voortaan staan en kies voor een stukje (verzorgende) zeep. Dat zeep je huid uitdroogt hoeft al lang niet meer zo te zijn. Er zijn inmiddels 100 soorten en maten verkrijgbaar. 

8. Geen ballonnen meer

Ballonnen maakten vroeger het feestje. En nu ben ik er vanaf gestapt. Ballonnen zijn van plastic. En hoe leuk ze ook zijn, ze belanden altijd ergens op de wereld waar je ze niet wilt hebben. Ze zijn niet herbruikbaar en dus heb ik ze voorgoed vaarwel gezegd.

9. Vervang plastic rietjes

Ken je die gekleurde rietjes? Superleuk, maar iets minder leuk voor het milieu… Ook deze rietjes zijn namelijk van plastic en belanden meer dan eens in de neusgaten van een schildpad, bijvoorbeeld. Misschien heb je de foto’s wel eens gezien. Hart-ver-scheu-rend

Wil je toch rietjes gebruiken? Gebruik dan herbruikbare rietjes van RVS. Of rietjes van papier, die je later weer bij het oud papier kunt gooien. 

10. Last but not least: een gouden tip!

Plastic is zo in onze levens geslopen en verweven, dat we er misschien nooit 100% vanaf komen. Maar samen kunnen we dit. En het begint bij onszelf. Als we allemaal een klein beetje minder plastic gaan gebruiken, scheelt dat op grote schaal een hele hoop. 

Mijn gouden tip? Wees goed voorbereid. Zorg er altijd voor dat je een broodzak en herbruikbare (niet plastic) boodschappentas bij je hebt. Leg ze in de auto. Of neem ze mee in je rugzak of handtas. 

Heb jij nog een gouden tip?

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.